Nationaal Park Scheldevallei

Met STROOM kozen we niet zomaar de Scheldevallei als natuurlijk decor voor een duurzaam festival. We laten je graag kennismaken met deze prachtige ketting van blauwe en groene parels tussen Gent en Antwerpen, die voor velen nog onbekend en onbemind is. Geloof ons, het duurt niet lang voor de topnatuur, lieflijke dorpjes en statige kastelen je hart hebben veroverd!

Hier stroomt schoonheid!

In Nationaal Park Scheldevallei wisselen machtige stukken riviernatuur af met pittoreske dorpjes, prachtige kastelen en weidse velden. Het is een gebied dat smeekt om ontdekt te worden.

Je kan hier terecht voor een bijzonder stukje natuur dat je nergens anders in ons land aantreft. En zelfs op de rest van het Europese continent is onze zoetwatergetijdennatuur met haar slikken en schorren – de mangrove van Europa – best zeldzaam. Dat die getijdennatuur met zoute, brakke en zoete zones ook nog eens zo diep landinwaarts terug te vinden is, is echt uniek!

De vele jaagpaden, het doorvlochten tragewegennet, de unieke veren, ... zorgen voor eindeloos fiets- en wandelplezier. En ontdek de typische belevingen aan het water: scheepswerven, authentiek vissersdorpjes, getijdenmolens, wijmenteelt, prachtige Kastelen van de Schelde, ...

Hier stroomt schoonheid! 

Meer info over Nationaal Park Scheldevallei vind je op de website www.nationaalparkscheldevallei.be

Nationaal Park Scheldevallei

Unieke natuur

Wat de natuur in de Scheldevallei zo speciaal maakt, is de invloed van de getijden op de rivier en haar omgeving. Het hoogteverschil van het water dat twee keer per dag afwisselt tussen eb en vloed, loopt op tot wel zes meter! De dynamiek die de getijden met zich meebrengen en ook de gradiënt van zoet en zout water, is een waar geschenk voor de natuur. Zo kunnen we genieten van een enorme rijkdom en variatie die zelfs uniek is in Europa!

Kastelen als toegangspoorten

De eeuwenlange interactie tussen mens en natuur maakt dat dit gebied bovendien een zeer rijk historisch verleden heeft. Start je bezoek aan Nationaal Park Scheldevallei aan het kasteel van Wissekerke, Bornem of Laarne, aan het Gravensteen in Gent, Het Steen in Antwerpen of in de Lakenhalle van Dendermonde. Samen vormen zij de toegangspoorten tot het Rivierpark Scheldevallei. Je vindt er steeds een combinatie van een unieke erfgoedparel, prachtige natuur en leuke terrasjes. En je kan er vlot parkeren en van hieruit aan je fietstocht of wandeling beginnen.

Op het ritme van het water in Scheldeland, langs Schelde, Dender en Rupel

In Scheldeland kom je op adem in een landschapspark tussen de kunststeden Gent, Antwerpen en Mechelen. Met de Schelde, Dender en Rupel als voornaamste rivieren wordt het unieke landschap bepaald door deze waterwegen.

De oevers van charmante dorpjes worden er verbonden door veerboten, typisch voor de regio. Ontdek al wandelend of fietsend langs de rivieren de blauwgroene natuur; waterrijke natuurgebieden, kastelen, steenbakkerijsites en scheepswerven wachten je op. Ook het rijke patrimonium en historisch erfgoed van steden in de Dendervallei zoals Ninove, Aalst en Dendermonde zijn de moeite waard om te ontdekken.

Niet alleen van naast het water, maar ook vanop het water ontdek je de regio van haar mooiste kant! Vanop de rivieren zie je een heel ander Scheldeland aan je voorbij komen.

Meer toeristische tips langs Schelde, Dender en Rupel

Bestel hier meteen jouw exemplaar van het vakantieboek Scheldeland.

Klik hier

 

Foto's: Kasteel Bornem © Vilda - Kluut © Saxifraga - Vlonderpad Kruibeke © Vilda - Veer © Toerisme Scheldeland - Kasteel Wissekerke   © Toerisme Vlaanderen - Spindotterbloem © Vilda - Wetlands Kalkense Meersen © Elke Schietse