Beleef de Scheldevallei - Begeleide Sigmafietstocht

Beleef de Scheldevallei - Begeleide Sigmafietstocht

Afgelopen
Time 14.00u
Berlare

Na de rampzalige watersnood van 1953 en 1976 besliste men om ons beter te beschermen tegen de stormvloeden in het Zeescheldebekken. Het plan dat hiervoor werd uitgewerkt noemt men het Sigmaplan. Hogere dijken langs de Schelde zijn één deel van het verhaal, maar het zijn vooral de nieuwe overstromingsgebieden die de rivier opnieuw dynamischer en stukken veiliger zullen maken. Veel van deze Sigmagebieden krijgen een natuurlijke invullingen en creëren zo kansen voor unieke, riviergebonden natuur. Zoetwaterschorren, wetlands en geconctroleerde overstromingsgebieden zijn enkele vormen van vaak spectaculaire, nieuwe natuurgebieden.

In onze regio ontdekken we o.a. de 'cluster Kalkense Meersen'. Deze cluster strekt zich uit over meer dan 2.000 hectare aan natuurgebied doorspekt met heel wat unieke bezienswaardigheden, uitkijkpunten en gezellige stopplaatsen. Er lopen heel wat wandelpaden in dit gebied, maar met de fiets kan je deze gebieden pas ten volle ontdekken!

Onderweg worden er natuurlijk regelmatig stops ingelast en geeft een deskundige natuurgids van vzw Durme meer uitleg over de gebieden en wat er allemaal te zien is.
Naast de verschillende deelgebieden van het Sigmaplan cluster Kalkense Meersen nemen we ook de regio rond het Donkmeer onder de loep.

 

Uitvoerders

Organisatie: Gemeente Berlare en vzw Durme

Locatie

Onthaalpoort Donkmeer - Donklaan 123, 9290 Berlare