Kandidaat Nationaal Park Scheldevallei

Met STROOM kozen we niet zomaar de Scheldevallei als natuurlijk decor voor een duurzaam festival. We laten je graag kennismaken met deze prachtige ketting van blauwe en groene parels tussen Gent en Antwerpen, die voor velen nog onbekend en onbemind is. Geloof ons, het duurt niet lang voor de topnatuur, lieflijke dorpjes en statige kastelen je hart hebben veroverd!

Unieke natuur

Wat de natuur in de Scheldevallei zo speciaal maakt, is de invloed van de getijden op de rivier en haar omgeving. Het hoogteverschil van het water dat twee keer per dag afwisselt tussen eb en vloed, loopt op tot wel zes meter! De dynamiek die de getijden met zich meebrengen en ook de gradiënt van zoet en zout water, is een waar geschenk voor de natuur. Zo kunnen we genieten van een enorme rijkdom en variatie die zelfs uniek is in Europa!

Kastelen als toegangspoorten

De eeuwenlange interactie tussen mens en natuur maakt dat dit gebied bovendien een zeer rijk historisch verleden heeft. Start je bezoek aan Rivierpark Scheldevallei aan het kasteel van Wissekerke, Bornem of Laarne, aan het Gravensteen in Gent, Het Steen in Antwerpen of in de Lakenhalle van Dendermonde. Samen vormen zij de toegangspoorten tot het Rivierpark Scheldevallei. Je vindt er steeds een combinatie van een unieke erfgoedparel, prachtige natuur en leuke terrasjes. En je kan er vlot parkeren en van hieruit aan je fietstocht of wandeling beginnen.

Kandidaat Nationaal Park Scheldevallei

In het voorjaar van 2021 gaf de Vlaamse Regering het startschot voor de zoektocht drie extra nationale parken. Tien kandidaten dienden hun dossier in voor een ondersteuning om door te groeien naar een Nationaal Park. Rivierpark Scheldevallei is samen met vijf andere uit deze kandidaten geselecteerd. De Scheldevallei is met de getijdennatuur langs de Schelde en haar zijrivieren de enige riviernatuur bij de resterende kandidaten. Alle kandidaten krijgen een jaar om een masterplan en operationeel plan uit te werken. Midden 2023 zal de Vlaamse regering maximaal vier Nationaal Parken erkennen uit de overgebleven deelnemers. Dit betekent dus dat de tweede editie van STROOM misschien in een Nationaal Park zal plaatsvinden!

Meer info over Kandidaat Nationaal Park Scheldevallei en het traject als kandidaat Nationaal Park vind je op de website www.rivierparkscheldevallei.be

Rivierpark Scheldevallei

Op het ritme van het water in Scheldeland, langs Schelde, Dender en Rupel

In Scheldeland kom je op adem in een landschapspark tussen de kunststeden Gent, Antwerpen en Mechelen. Met de Schelde, Dender en Rupel als voornaamste rivieren wordt het unieke landschap bepaald door deze waterwegen.

De oevers van charmante dorpjes worden er verbonden door veerboten, typisch voor de regio. Ontdek al wandelend of fietsend langs de rivieren de blauwgroene natuur; waterrijke natuurgebieden, kastelen, steenbakkerijsites en scheepswerven wachten je op. Ook het rijke patrimonium en historisch erfgoed van steden in de Dendervallei zoals Ninove, Aalst en Dendermonde zijn de moeite waard om te ontdekken.

Niet alleen van naast het water, maar ook vanop het water ontdek je de regio van haar mooiste kant! Vanop de rivieren zie je een heel ander Scheldeland aan je voorbij komen.

Meer toeristische tips langs Schelde, Dender en Rupel

Bestel hier meteen jouw exemplaar van het vakantieboek Scheldeland.

Klik hier

 

Foto's: Kasteel Bornem © Vilda - Kluut © Saxifraga - Vlonderpad Kruibeke © Vilda - Veer © Toerisme Scheldeland - Kasteel Wissekerke   © Toerisme Vlaanderen - Spindotterbloem © Vilda - Wetlands Kalkense Meersen © Elke Schietse