Te voet

Te voet

Foto © David Samyn - Toerisme Scheldeland

Beleef het unieke landschap van de Scheldevallei tijdens een korte lus of stevige wandeling langs haar ontelbare weggetjes, jaagpaden en landwegen. We geven je graag enkele wandeltips mee om op ontdekking te gaan in de prachtige omgeving van de bijzondere locaties die we uitprikten voor de concerten en discours van STROOM.

Wandelroutes in de buurt van onze eventlocaties

Snel naar wandelroutes in:  Sint-Amands - KruibekeDendermonde - WichelenDestelbergenWetterenHingeneLaarne

Binnenkort kan je hier ook de wandelroutes langs #herecomstheflood downloaden.

Sint-Amands

Wandelen in het Land van Emile Verhaeren

Neem de tijd om even te herademen tijdens een wandeling in het Land van Stille Waters voordat je plaatsneemt in de grote tribune op de kaai van Sint-Amands voor het aangrijpende Rain Requiem. Je kiest tussen een traject van 5 of 12 kilometer, waarbij de korte lus toegankelijk is voor rolstoelen en kinderwagens.

FolderRoute

Kruibeke

Tijdens de gegidste wandeling op 25 juni geven de Barbiergidsen je een voorsmaakje van de Polders van Kruibeke. Maar dit is slechts het begin, want in dit enorme autoluwe overstromingsgebied van meer dan 600 hectare zijn wandelaars en fietsers koning!

Barbierbeekroute

Hoewel de Polders van Kruibeke erg uitgestrekt zijn, loop je dankzij enkele bewegwijzerde routes niet verloren. Een daarvan is de Barbierbeekroute in het noordelijke deel. Deze adembenemend mooie wandeling start aan de kerk van Kruibeke en is 8,4 kilometer lang. De wandelroute loopt langs verharde paden en is bijzonder rustig en stil. Daarom wordt ze ook getipt als wandeling voor wild- en vogelspotters.

Routebeschrijving

Rupelmondse kreek wandelroute

Het zuidelijke gedeelte verken je tijdens deze route met startpunt in Rupelmonde. Een lus van 7,9 kilometer neemt je mee langs feeërieke kreken, wilgenvloedbossen en weidevogelgebied.

Routebeschrijving

Dendermonde

Over-Stromen

Met deze tragewegenbrochure vertelt de Dendermondse Werkgroep Cultureel Patrimonium het verhaal van de grote overstroming die het kunstenaarsdorpje Vlassenbroek trof in 1953. De wandeling is 4,5 kilometer lang en is ook perfect te doen voor rolstoelgebruikers. 

FolderRoute

Van de Kier naar "den Broekkant"

Wie benieuwd is naar hoe het Sigmaplan op volle toeren draait om het nieuwe overstromingsgebied in Vlassenbroek aan te leggen, kan vanop de dijken (momenteel de enige wandelpaden) de werken aanschouwen tijdens een wandeling van 5 of 7 kilometer. Weldra breiden de ontspanningsmogelijkheden ferm uit en zal je de gevarieerde riviernatuur ook van dichterbij kunnen bekijken.

FolderRoute

Wichelen

De wetlands van Wijmeers

Ga uitwaaien in het 187 hectare grote overstromingsgebied Wijmeers en word tijdens je wandeling getrakteerd op een gevarieerd landschap. Tal van watervogels en soms zelfs Galloway runderen vormen een fijne kers op de taart voor de dierenliefhebber!

Routebeschrijving

Destelbergen

Damvallei

In Destelbergen is de Damvallei dé uitgelezen plek voor een natuurwandeling. Op een boogscheut van Gent vind je hier natuur pur sang met moerassige stukken, instagramwaardige houten plankenpaden en een vogelkijkhut. De bewegwijzerde wandelingen van Natuurpunt leiden je door het gebied met korte en minder korte lussen van 2 tot 9 kilometer.

Website Natuurpunt

Wetteren

Weidse vergezichten

Vlak voorbij de nieuwe wandel- en fietsbrug in Wetteren ontdek je verbazingwekkend snel een bijzonder natuurlijke omgeving. Wil je even ontsnappen aan de dagelijkse drukte, dan biedt deze wandeling een welgekomen verpozing.

Routebeschrijving

Hingene

Stiltegebied

Wie echt op zoek is naar stilte, vindt die zeker Hingene. Volg hier een wandelroute van 6 of 8,4 kilometer door een gebied dat officieel werd uitgeroepen tot ‘stiltegebied’. Hier overstijgt het achtergrondgeluidsniveau de maximumwaarde van 35 à 40 decibel niet. Natuurlijke geluiden overheersen...

FolderRoute

Bijzondere natuur: wielen

Een typisch fenomeen voor riviervalleien zijn ‘wielen’. Deze waterplassen zijn stille getuigen van krachtige dijkdoorbraken in het verleden en vormen nu een thuis voor tal van bijzondere planten en dieren. Wie de wandellus ‘Langs wondermooie wielen’ volgt, heeft keuze tussen 5,5 km, 8,5 km of 24 km om de boeiende geschiedenis van enkele mooie exemplaren te ontdekken.

FolderRoute

Laarne

Tot rust komen

Dat de Kalkense Meersen een uitstekend wandelgebied is, is geen publiek geheim meer. Toch vind je hier altijd rust vanwege de uitgestrektheid van de meersen langs de Schelde. Hier brengt de Kalkenvaart de riviernatuur zelfs tot diep in het hinterland. Geniet in alle rust van het natuurschoon tijdens deze wandeling van 7,2 of 8,7 kilometer.

Routebeschrijving