Te voet

Te voet

Foto © Paul Teerlinck

Met STROOM nemen we je mee naar een verborgen parel tussen Antwerpen en Gent. We strijken neer in de Scheldevallei en maken kennis met tal van prachtig verborgen plekjes middenin de natuur. Ook in 2023 kan je er talloze zomeractiviteiten ontdekken, van klimaatwandelingen, opruimacties, kasteel- en museumbezoeken tot begeleide boot- of fietstochten. 

Ondertussen zal het rivierlandschap je ongetwijfeld verrassen met verbluffende flora en fauna, dorpse gezelligheid pal aan het water en indrukwekkend veel erfgoed. De Scheldevallei vertelt het verhaal van een historisch belangrijke levensader die zichzelf de voorbije jaren bovendien volledig heeft heruitgevonden.

Wandelen in de Scheldevallei

Snel naar wandelroutes:

 

Regio Destelbergen, Melle, Wetteren, Laarne, Wichelen en Berlare

Destelbergen Bergenmeersenpad

Deze route brengt je langs sinds lang onbemeste graslanden, bosjes en rijen knotwilgen. In de holle bomen heb je kans om steenuilen te zien, de ransuil kan je zien in de dennen langs de Damvalleistraat. Langs de Schelde, een zoetwatergetijdengebied met overstromende en vrijkomende slikstroken langs de oevers, spot je fouragerende watervogels en ‘s winters meerdere eendensoorten in groot aantal.

7 km - groene pijltjes Natuurpunt // start: Sporthal Bergenmeers - Koedreef 1, 9070 Destelbergen

GPX

Melle Gondepad

Het parcours van deze wandeling volgt de loop van de Gondebeek die vlakbij de fotokubus in de Schelde uitmondt. De gevarieerde route brengt je langs de beeldenweide, het natuurgebied de Kouterslag, de landelijke Kalverhaegestraat, de kastelen Ter Camere en De Bueren, het Geerbos…
6 of 12 km - bewegwijzerd // start: Ovenveldstraat, 9090 Melle

RouteGPX

Wetteren Stuifduin wandelroute

Houden we het in het grootste deel van deze wandeling voornamelijk op de vlakte, dan gaan we op het einde de hoogte in. De Wetterse Warandeduinen, een merkwaardige brok Scheldenatuur, zorgen ervoor dat je je aan de kust waant! Je geniet van de nabijheid van water, veel groen en mooie vergezichten.
11 km - knooppunten: 7 - 8 - 9 - 20 - 19 - 21 - 22 - 2 - 1 - 5 - 3 - 6 - 4 - 7 // start: Wegvoeringstraat 308, 9230 Wetteren

RouteGPX

Laarne Vuursteen wandelroute

Een goede honderd meter voorbij de dorpskern van Kalken sta je al met beide voeten in de Kalkense Meersen. In dit eindeloze lappendeken van weiden en graslanden lijkt de bewoonde wereld ver weg. In afstand, maar ook in tijd, zo blijkt uit de archeologische vondsten- waaronder vuurstenen- die hier al boven water kwamen.
8,7 km - knooppunten: 9 - 11 - 10 - 31 - 30 - 29 - 28 - 14 - 15 - 7 - 1 - 2 - 9 // start: Kalkendorp, 9270 Kalken

RouteGPX

Wichelen Galloway route

Ontdek langs deze wandeling kleine oases waar je volledig tot rust kan komen, waar je diep kan ademhalen en gewoon even met jezelf of je gezelschap kan zijn. Samen met loeiende mastodonten op vier poten dan, want de befaamde Galloways grazen hier.
8 km - knooppunten: 1 - 2 - 22 - 23 - 97 - 95 - 98 - 92 - 99 - 89 - 87 - 94 - 93 - 96 - 4 - 2 - 2 - 1 // start: Hoogstraat 1, 9260 Wichelen

RouteGPX

Berlare Turfput wandelroute

Het Donkmeer in Berlare is een van de oudste toeristische trekpleisters in Berlare, met dank aan de noeste arbeid van lokale turfstekers, zonder wie dit meer er nooit was geweest. We volgen hun spoor door Berlare Broek, een parel van een natuurgebied langs een vergeten meander van duizenden jaren geleden.
10 km - knooppunten: 9 - 11 - 10 - 31 - 30 - 29 - 28 - 14 - 15 - 7 - 1 - 2 - 9 // start: Donklaan 123, 9290 Berlare

RouteGPX

 

Regio Buggenhout, Dendermonde, Hamme, Lokeren, Temse, Waasmunster en Zele

Buggenhout Briel, langsheen de Schelde

Het Brielse wandelpad combineert de majestueuze Schelde met een voormalig klein schippersdorpje met een heel grote geschiedenis. Het modern ogend kerkje aan de Briel wijst je vanop vijfhoekige bordjes de weg langs het traject.
8,6 km - bewegwijzerd // start: kerk Briel - Provincialebaan 165, 9255 Buggenhout

FolderGPX

Dendermonde Over-Stromen

Met deze wandeling langs trage wegen vertelt de Dendermondse Werkgroep Cultureel Patrimonium het verhaal van de grote overstroming die het kunstenaarsdorpje Vlassenbroek trof in 1953. De wandeling is ook perfect te doen voor rolstoelgebruikers. Wie vertrekt vanuit het  stadscentrum, rekent op anderhalve kilometer extra. 
4,5 km - routebeschrijving via de website // start: Killeweg, 9200 Dendermonde

FolderGPX

Hamme Den Bunt wandelroute

Den Bunt wandelroute start aan de befaamde Mirabrug en laat je onderweg genieten van de Durme- en Scheldestreek. Je wandelt richting het Sigmagebied Den Bunt, Driegoten en de Binnenbunt, het echte hart van Den Bunt.
9 km - routebeschrijving via de website // start: Mirabrug, vlakbij parking aan Hamveer, 9220 Hamme

RouteGPX

Lokeren Molsbroek-Buylaers wandelroute

Deze wandeling brengt je van het centrum naar de prachtige stukken natuur die vlak daarbuiten op je liggen te wachten. Op naar het Verloren Bos, de Buylaersmeersen en het Molsbroek, met zijn 80 hectare het grootste beschermde natuurgebied van de Durmestreek! Ontdek in het bezoekerscentrum de nieuwe natuurtuin.
11 km - bewegwijzerd // start: Markt, 9160 Lokeren

RouteGPX

Temse Klein Broek

De werken aan het Klein Broek zijn momenteel aan de gang. Zo lang de dijkpaden toegankelijk zijn, is het meer dan de moeite om een lus te maken rond dit gebied, dat nu al een populaire trekpleister is voor watervogels.
4,2 km - bewegwijzerd // start aan de Siegfried Buytaertdreef, 9140 Tielrode of aan de grote parking aan Koolputten 2, 9250 Waasmunster en maak een rondje omheen het Klein Broek

GPX

Waasmunster Rode lus van de Roosenberg route

Deze wandeling brengt je langs het kasteel Blauwendael, door het centrum van Waasmunster, om daarna alle drukte te verlaten richting de oevers van de Durme.
6 km - bewegwijzerd // start: Gentstraat 23, 9250 Waasmunster

RouteGPX

 

Regio Bornem, Kruibeke, Puurs-Sint-Amands en Zwijndrecht

Bornem Fort Bornem wandelroute

Over een stoer fort, een vrome abdij en bunkers in de velden tijdens WOI. Het Fort Bornem is samen met de forten van Liezele en Breendonk een deel van de buitenste fortengordel rond Antwerpen. Ook de eeuwenoude Sint-Bernardusabdij is al bij aanvang van de oorlog verwikkeld in het gewoel. Vergeet in het Abdijpark niet uit te kijken naar de fotokubus aan de picknickweide!
11 km - knooppunten: 41 – 40 – 38 – 33 – 34 – 29 – 3 – 4 – 42 – 41 // start: Barelstraat, 2880 Bornem

RouteGPX

Kruibeke Rupelmondse Kreek

Rupelmonde is vooral bekend als de geboorteplaats van Gerardus De Creemer (1512-1594), die als Mercator de basis legde van de moderne cartografie, en wiens standbeeld vandaag uitkijkt op het marktplein. Van het rustige dorpje vertrekt deze route richting het zuidelijke gedeelte van de Polders van Kruibeke. Je wandelt achtereenvolgens door elzenbroekbossen en weidevogelgebied. Hier worden regelmatig reeën en bevers gespot! 
7,9 km - bewegwijzerd // start: Mercatorplein, 9150 Rupelmonde

RouteGPX

Puurs-Sint-Amands Fort Liezele

Over het platbranden van Liezele, de strijd om het fort en de bittere oorlogsjaren in totale armoede. Het fort van Liezele is een van de best bewaarde forten van de Stelling van Antwerpen, een dubbele gordel van forten en schansen die werd gebouwd ter verdediging van het Nationaal Reduit. Van aan het fort stap je o.a. naar de dorpskern, de Schemelbertmolen, de Wolfskapel, Hof ter Bollen en de plek waar de noodkerk van Liezele stond.
8 km - routebeschrijving via de website // toeristisch infopunt, Fortbaan, 2870 Puurs-Sint-Amands

RouteGPX

Zwijndrecht Halfmaan route

Ontdek de omgeving van de Defensieve Dijk die de forten van Kruibeke en Zwijndrecht (in het zuiden) met het fort Sint-Marie (in het noorden) verbond in de Antwerpse fortengordel. De schans Halve maan of Halfmaan groeide uit tot een idyllisch groen plaatsje met viswater en een bruggetje dat weerkaatst in het water.
11 km - routebeschrijving via de website // start: Heilig Kruiskerk - Richard Orlentstraat 1, 2070 Zwijndrecht

RouteGPX

 

Regio Hemiksem, Schelle, Niel, Boom, Rumst en Willebroek

Hemiksem Gilliotroute

De Rupelstreek is gekend om zijn steenbakkerijverleden. Toch kwamen hier niet enkel bakstenen uit de oven. Ook de tegelproductie behoorde in het begin van de 20ste eeuw tot de absolute wereldtop. De Gilliotfabriek te Hemiksem vervaardigde tegels voor standaardgebruik en unieke, artistiek hoogstaande tegelpanelen voor speciale opdrachten. In het straatbeeld vind je her en der nog sporen van de prachtige Gilliottegels terug.
6,2 km - knooppunten: 315 – 6 – 327 – 324 – 7 – 325 – 321 – 320 – 318 – 317 – 315 // start: Sint-Bernardusabij, 2620 Hemiksem

FolderGPX

Schelle Tussen veer en Vliet

Schelle en Schelde gaan hand in hand, al vind je hier ook de zijstromen Rupel, Vliet en Wullebeek. Tijdens je wandeling wijst het alom vertegenwoordigde water je alvast de weg langs natuurpracht en uniek erfgoed in het prachtige rivierenlandschap. 
11,6 km - knooppunten: 82 – 313 – 312 – 311 – 310 – 307 – 306 – 305 – 112 – 112 – 5 – 82 // start: Tolhuisstraat, 2627 Schelle

RouteGPX

Niel Klinkaartroute

De Klinkaartroute, een must voor erfgoedliefhebbers, gidst je langs Hellegat en Noeveren, twee nog grotendeels authenieke steenbakkerijgehuchten gelegen aan de oevers van de Rupel. Onderweg maak je kennis met de steenbakkerijen, oude steenovens, tunnels, droogloodsen, arbeidershuisjes, kleibaggers en meesterwoningen.
5 km - knooppunten: 153 – 302 – 303 – 304 – 300 – 245 – 328 – 329 – 246 – 154 – 153 // start: Boomsestraat, 2845 Niel

RouteGPX

Boom Steenbakkerstunnels herontdekt

Voor de geoefende stapper is deze langere route (waarin de Klinkaartroute bijna volledig zit vervat) een aanrader. De erfenis van de baksteennijverheid is hier nooit veraf: van droogloodsen over schoorstenen tot het beschermde dorpsgezicht Noeveren, een vijftiental tunnels en verschillende steekbakkersmusea. Maar ook langs natuurgebied Walenhoek en recreatiedomein De Schorre, twee voormalige kleiputten.
17 km - knooppunten: 102 – 110 – 200 – 199 – 103 – 201 – 202 – 276 – 161 – 269 – 98 – 201 – 100 – 101 – 120 – 186 – 329 –
246 – 154 – 153 – 302 – 301 – 304 – 300 – 245 – 328 – 329 – 186 – 120 – 101 – 100 – 244 – 102
// start: Provinciaal Recreatiedomein De Schorre - Schommelei 1, 2850 Boom

RouteGPX

Rumst #InstaRumst

De blauwe bruggen, de watertoren, de natuurgebieden… Rumst heeft talrijke mooie en fotogenieke plekken. Met deze Instagramroute passeer je langs opvallende monumenten én verborgen parels.
7 km - knooppunten: 90 – 267 – 247 – 237 – 278 – 217 – 218 – 283 – TP – 236 – 211 – 172 - 90 // start: Drie Rivieren, 2840 Rumst of Rumstsestraat, 2840 Rumst (uitkijkpunt oude watertoren)

FolderGPX

Willebroek Hazenpad Hazewinkel

Een afwisselende wandelroute met vele karakters. Na de start in het mooie Provinciaal Domein leidt de route via de watersportbaan naar het bos van Natuurpunt en daarna tot aan de Rupel. We volgen het water tot aan het toeristisch jachthaventje van Klein-Willebroek met tal van horecazaken voor we terugkeren naar het startpunt.
12,3 km - knooppunten: 151 – 150 – 148 – 96 – 152 – 123 – 99 – 197 – 121 – 198 – 191 – 147 – 190 – 139 – 140 – 151 // start: Bloso domein Hazewinkel - Steenweg op Heindonk 22, 2830 Willebroek

GPX