Duurzaamheid

Het Festival STROOM ontspruit in de Scheldevallei.  We vertrekken vanuit het slib van de rivier en gebruiken de natuur als inspiratiebron. Het hele Festival zet natuur en klimaat in de kijker, letterlijk door de keuze van de concertlocaties in de Scheldevallei, maar ook figuurlijk in het artistieke programma. Zo sensbiliseren we het publiek over actuele klimaatproblematieken op een laagdrempelige manier.

Met dat uitgangspunt is het vanzelfsprekend dat we als Festival zélf respectvol omgaan met onze omgeving. We streven ernaar een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk achter te laten op het terrein, én we zetten in op een grote muzikale voetafdruk in het Nationaal Park Scheldevallei! 

© Bjorn Comhaire, Alique van Nes, Jonathan De Maeyer

Deelname VOKA Charter Duurzaam Ondernemen in 2023

Aan de hand van een actieplan, gebaseerd op de 17 Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties zetten we stappen naar een structurele, transparante en duurzame aanpak, die gedragen wordt door het hele team. We streven naar een optimaal evenwicht tussen ecologische, economische en sociale belangen, waarbij we de impact op het klimaat beperken. 

Hieronder vind je een korte samenvatting van de belangrijkste acties. Binnenkort kan je ook het volledige duurzaamheidsplan nalezen op deze pagina!

 

We kiezen voor 7 pijlers die het fundament vormen van het duurzaamheidsplan. Naast het aanstellen van een verantwoordelijke duurzaamheid, creëren we een duurzaam werkend team met slagzin 'iedereen duurzaamheidsmanager'. We delen onze waarden met externe partners en leveranciers. Onze zoektocht naar samenwerkingen is afgestemd op het verwerven van aanvullende know-how en kennis over specifieke thema's.

Vanwege de reikwijdte van het Festival over 24 gemeenten is het niet evident om kilometers te beperken. Het publiek moedigen we zo veel mogelijk aan om zich zo duurzaam mogelijk te verplaatsen: per festivallocatie lijsten we de ecologische transportmogelijkheden op en via het platform Slinger kunnen we bezoekers in contact brengen met elkaar om te carpoolen naar het Festival. Met de keuze voor talent van eigen bodem, dragen we ook zo een steentje bij aan een lagere uitstoot qua transport van artiesten.  Dankzij de steun van Mertens Audi, die ons een elektrisch wagenpark ter beschikking stelt, beperken we de CO2 uitstoot van de festivalcrew tijdens het festival.

 

We kiezen voluit voor vegetarische catering & brengen alle leveranciers van de streek in kaart. Door nauwe contacten met streekgebonden opnemers van voedselveroverschotten, gaan we voedselverspilling tegen.

STROOM heeft een tijdloos campagnebeeld: op digitale dragers kunnen we hiermee blijven variëren en de bedrukte materiële dragers raken niet snel gedateerd. Bij aankoop van materiaal kiezen we voor een lange levensduur, met oog op jaarlijks hergebruik en deze worden zorgvuldig geïnventariseerd. 

Met de donaties van de ticketkopers kiezen we ervoor om elk jaar te investeren in een project ten voordele van klimaat, biodiversiteit en/of socio-ecologie. Lees hier meer over het STROOMbos. Onze impact beperken we zo veel mogelijk door in dialoog te gaan met het agentschap Natuur & Bos,  lokale milieudiensten, etc...

Het lokale sociale leven betrekken en ondersteunen geeft STROOM nog meer dynamiek. Onze crew wordt samengesteld uit vrijwilligers van lokale verenigingen en jobstudenten. Zin om mee te helpen? Mail dan zeker naar crew@festival.be 

Toegankelijkheid van elke locatie wordt specifiek omgeschreven op de evenementenpagina. Heb je specifieke wensen of vragen, dan kan je terecht bij onze collega publiekswerking via fs@festival.be. Om onze evenementen zo laagdrempelig mogelijk te houden, kan je de oeverconcerten gratis bezoeken. 

 

De tandem van Gent Festival van Vlaanderen en Nationaal Park Scheldevallei staat garant voor een sterke programmering. Gent Festival van Vlaanderen richt zich op kwalitatieve en impactvolle artistieke keuzes. Door de interactie met Nationaal Park Scheldevallei bieden we informatieve discours. Zo informeren we op een leuke en laagdrempelige manier over actuele klimaatproblematieken.