Laat je meevoeren met STROOM

Laat je meevoeren met STROOM

‘Wilde en schone Schelde’ noemde de grote dichter Emile Verhaeren haar. Zijn grafmonument vind je in Sint-Amands, een van de vele gemeenten waar ons nieuwe festival STROOM tijdens zijn eerste editie zal aanmeren. De rivier was meer dan honderd jaar geleden een bron van inspiratie voor hem, en dat is de Schelde vandaag nog steeds.

Het water is de oorsprong van al het leven op onze planeet. Het heeft een ongekende kracht die leven geeft, en in het geval van de Scheldevallei een schitterend natuurgebied voedt. Maar het water kan ook verwoestend zijn, zoals we vorige zomer in het oosten van ons land hebben gezien.
De Scheldevallei is het decor van het Sigmaplan, het waterbeheersingsplan dat onze contreien tegen overstromingen moet beschermen. Het staat daarmee in het brandpunt van de klimaatdiscussie, een discussie die niet alleen door wetenschappers en politici gevoerd kan worden. Om het tij echt te keren, is een brede maatschappelijke beweging nodig. Daarin laten wij de onmisbare stem van de kunstenaars horen.

STROOM komt uit de koker van Gent Festival van Vlaanderen, een festival dat al 65 jaar lang de vinger aan de pols van de maatschappij houdt. Ook nu verbinden we onze brede blik op de wereld met onze eigen omgeving en pakken we een relevant thema op. De Schelderegio is voor dit nieuwe project onze gedroomde biotoop.

Samen met Rivierpark Scheldevallei ontsluiten we de verborgen parel van open ruimte waar natuur en erfgoed in overvloed te vinden zijn. We volgen de meanderende Schelde tussen Gent en Antwerpen. De tocht brengt ons langs pittoreske dorpen en schitterende kastelen, die verbonden zijn door prachtige wandel- en fietspaden. STROOM laat kunstenaars aan het woord, in een unieke symbiose tussen natuur, cultuur, erfgoed en toerisme. Samen met het publiek en talloze lokale partners kijken we uit naar een duurzame toekomst voor dit gebied, voor ons land en voor de planeet.

Veerle Simoens
Artistiek en algemeen directeur

Sophie Detremmerie
Festival manager