Laat je nog twee weken lang meevoeren op Festival STROOM

Laat je nog twee weken lang meevoeren op Festival STROOM

Festival STROOM begon als een muzikale droom met Shakespeares A Midsummer Night’s Dream. Meer dan 2500 mensen verzamelden op de kortste nacht van het jaar tegen het licht van de ondergaande midzomerzon en maakten een vloeiende start van STROOM aan het prachtige Donkmeer in Berlare mee. Tijdens en tussen de bewegingen door speelden de twee acteurskoppels Tom Van Dyck & Alice Reijs en Koen De Graeve & Ariane van Vliet een uitgepuurde, kolderieke bewerking van Shakespeares krankzinnige komedie. Het Symfonieorkest Vlaanderen en vocaal ensemble Air4Six voerden het publiek mee langs Mendelssohn’s feeërieke melodieën om te eindigen met het extatische hoogtepunt van De Bruiloftsmars. Een midzomernacht om nooit te vergeten! 

Op 24 juni leende de betoverende setting aan Kasteel de Marnix de Sainte Aldegonde zich tot een eerbetoon aan de vier seizoenen. Niet enkel bracht Bachplus Vivaldi's iconische barokke hit, maar psychiater Dirk De Wachter en filosofe Alicja Gescinska leverden interessante bijdragen over de mentale vier seizoenen waarmee een mensen in zijn leven wordt geconfronteerd. “Voor onze mentale gezondheid moeten we meer met ecologie bezig zijn. Seizoenen zijn belangrijk.” 

In een zonovergoten Dendermonde kwam de fietsende cultuurliefhebber tijdens Dender Discover op maar liefst drie bijzondere locaties om er onder meer de experimentele slagwerkers van Slagwerk Den Haag – die speciaal voor de gelegenheid een productie met afval hebben gecreëerd - en de instrumentale storytellers van Siger te ontdekken. Bovendien was het een unieke kans om de burgemeester in de Rechtbank het verhaal van Dendermonde te zien vertellen.

TV-OOST was erbij om verslag uit te brengen:

Naast de concerten konden nieuwsgierige bezoekers ook terecht op drie discours in de Scheldevallei, waar experten hun knowhow deelden rond specifieke subdomeinen over duurzaamheid en ecologie. De reeks nam bezoekers mee langs een plukwandeling in Wetteren, waar gidsen van Forest To Plate boeiende en waardevolle informatie brachten rond eetbare landschappen, bos- en samentuinen en plukbosjes. Ook de wandeling in Brik Boom over geologie in de Rupelstreek deed bezoekers op een andere manier kijken naar erfgoed en geologie (herbeluister de reportage op Radio2), terwijl klimaatactiviste Li An Phoa zich aan Cordeel in Temse boog over de vraag of we ooit terug uit de Schelde zullen kunnen drinken…

De muzikale vloedgolf stroomt nog 14 dagen verder

Maar het feest in de Scheldevallei is nog lang niet ten einde! Op donderdag 29 en vrijdag 30 juni vormt kasteel Wissekerke in Kruibeke het decor van een jazzconcert. Accordeonist Gwen Cresens brengt er met zijn Black River Quartet een ode aan het water, met tijdloze klassiekers van Händel over Joni Mitchell tot Bruce Springsteen. Donderdag 29 juni is volledig uitverkocht, maar op 30 juni zijn er nog enkele tickets beschikbaar

Oeverconcerten langs de Schelde

Op STROOM kan je ook twee weken lang genieten van gratis oeverconcerten in de prachtige Scheldevallei. Om haar voortrekkersrol als duurzaam festival ter harte te nemen, heeft STROOM het initiatief genomen om het schip ‘De Vrijbuiter’ te laten ombouwen tot een CO2-neutrale boot. Van 1 tot 12 juli vaart de STROOMBOOT een groene en creatieve koers op de Schelde en meert elke dag aan in verschillende Scheldegemeentes. Van Bornem tot in Wichelen worden de steigers elke dag gehuld in een muzikaal kleedje van unieke concerten. Met Quetzal Duo, Trio Pletenitsa, Duo Como, Maud Vanhauwaert en Yentl Verborgt staat alvast een gevarieerd programma op de oeverconcertagenda.

Meer info over de oeverconcerten