over STROOM

over STROOM

'Wilde en schone Schelde’ noemde de grote dichter Emile Verhaeren haar. Zijn grafmonument vind je in Sint-Amands, een van de vele gemeenten waar ons nieuwe festival STROOM tijdens zijn eerste editie zal aanmeren. De rivier was meer dan honderd jaar geleden een bron van inspiratie voor hem, en dat is de Schelde vandaag nog steeds.

Het water is de oorsprong van al het leven op onze planeet. Het heeft een ongekende kracht die leven geeft, en in het geval van de Scheldevallei een schitterend natuurgebied voedt. Maar het water kan ook verwoestend zijn, zoals we vorige zomer in het oosten van ons land hebben gezien.
De Scheldevallei is het decor van het Sigmaplan, het waterbeheersingsplan dat onze contreien tegen overstromingen moet beschermen. Het staat daarmee in het brandpunt van de klimaatdiscussie, een discussie die niet alleen door wetenschappers en politici gevoerd kan worden. Om het tij echt te keren, is een brede maatschappelijke beweging nodig. Daarin laten wij de onmisbare stem van de kunstenaars horen.

STROOM komt uit de koker van Gent Festival van Vlaanderen, een festival dat al 65 jaar lang de vinger aan de pols van de maatschappij houdt. Ook nu verbinden we onze brede blik op de wereld met onze eigen omgeving en pakken we een relevant thema op. De Schelderegio is voor dit nieuwe project onze gedroomde biotoop.

Samen met Rivierpark Scheldevallei ontsluiten we de verborgen parel van open ruimte waar natuur en erfgoed in overvloed te vinden zijn. We volgen de meanderende Schelde tussen Gent en Antwerpen. De tocht brengt ons langs pittoreske dorpen en schitterende kastelen, die verbonden zijn door prachtige wandel- en fietspaden. STROOM laat kunstenaars aan het woord, in een unieke symbiose tussen natuur, cultuur, erfgoed en toerisme. Samen met het publiek en talloze lokale partners kijken we uit naar een duurzame toekomst voor dit gebied, voor ons land en voor de planeet.

Veerle Simoens
Algemeen en Artistiek directeur Festival van Vlaanderen Gent

Sophie Detremmerie
Festival manager STROOM

“De Schelde is het stromend hart van Vlaanderen. Langs haar oevers vind je wereldhavens, industriële relicten, pittoreske dorpen en prachtige, unieke natuur. Het is ook een rivierbekken met gigantische troeven, maar met even grote uitdagingen. Vanaf eind juni vormt deze machtige rivier het decor voor een zomer vol kunst, cultuur en recreatie. Tussen Antwerpen en Gent kun je een programma vol erfgoed, concerten en interessante discussies ontdekken. Wie de Scheldevallei nog niet kende, wordt gegarandeerd fan!”

Jan Jambon
Minister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Buitenlandse Zaken, Cultuur, Digitalisering en Facilitair Management

Zuhal Demir
Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme

Matthias Diependaele
Vlaams minister van Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed