over STROOM

over STROOM

Op Festival STROOM nemen we je mee naar dé unieke plekjes in de Scheldevallei tussen Antwerpen en Gent. Het is een muzikale ontdekkingstocht langs de Schelde, waarbij klimaat en duurzaamheid een prominente plaats krijgen op onze podia.Samen met Nationaal Park Scheldevallei ontsluiten we deze verborgen parel en volgen we de meanderende Schelde. De tocht brengt ons langs pittoreske dorpen en schitterende kastelen, verbonden door prachtige wandel- en fietspaden.  

STROOM wisselt grote concerten af met belevingsconcerten op bijzondere plekken, en biedt ook plaats aan discours rond duurzaamheid, aan meer dan 10 Oeverconcerten, én aan een muziekvakantie voor kinderen.   

De Scheldevallei is het decor van het Sigmaplan, het waterbeheersingsplan dat onze contreien tegen overstromingen beschermt. Het staat daarmee in het brandpunt van de klimaatdiscussie, een debat dat niet alleen door wetenschappers en politici gevoerd kan worden. Om het tij echt te keren, is een brede maatschappelijke beweging nodig. Daarin laten wij de onmisbare stem van de kunstenaars horen. 
 
STROOM komt uit de koker van Gent Festival van Vlaanderen, een festival dat al 66 jaar lang de vinger aan de pols van de maatschappij houdt. Ook nu verbinden we onze brede blik op de wereld met onze eigen omgeving en pakken we een relevant thema op. De Schelderegio is voor dit nieuwe project onze gedroomde biotoop. Meer dan drie weken lang vormt de vallei het natuurlijke decor voor muziek, kunst en discours.   

Veerle Simoens
Algemeen en Artistiek directeur Festival van Vlaanderen Gent

Sophie Detremmerie
Festival manager STROOM

 

“De Schelde is het stromend hart van Vlaanderen. Langs haar oevers vind je wereldhavens, industriële relicten, pittoreske dorpen en prachtige, unieke natuur. Het is ook een rivierbekken met gigantische troeven, maar met even grote uitdagingen. Vanaf eind juni vormt deze machtige rivier het decor voor een zomer vol kunst, cultuur en recreatie. Tussen Antwerpen en Gent kun je een programma vol erfgoed, concerten en interessante discussies ontdekken. Wie de Scheldevallei nog niet kende, wordt gegarandeerd fan!”

Jan Jambon
Minister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Buitenlandse Zaken, Cultuur, Digitalisering en Facilitair Management