Dender Discover - Concert hopping

Dender Discover - Concert hopping

Afgelopen
Time 15.00u
Dendermonde

(Re)cycling along the river

Ook tijdens deze tweede editie van STROOM strijkt het festival voor een hele dag neer in de prachtige stad die gelegen is op de plek waar de Dender in de Schelde uitmondt. 

Op deze dag fiets je langs de groene Scheldeboorden naar drie bijzondere locaties in en rond de stad Dendermonde, waar telkens een muzikale verrassing op je wacht. Je ticket geeft toegang tot de drie concerten en je bepaalt zelf vooraf je route. Kom met je eigen fiets! 

© Geert De Rijcke
© Geert De Rijcke

De stroom als levensader van de stad

In het centrum van de stad staat naast het stadhuis op de Grote Markt het indrukwekkende, bijna honderd jaar oude gebouw van de Rechtbank van Eerste Aanleg, aan de achterkant uitkijkend op de Dender. Daar wacht niemand minder dan burgemeester – en tevens historicus –  Piet Buyse je op met een spannend verhaal over de geschiedenis van de Ros Beiaardstad, over de relatie tussen stad en stroom, van de vroege middeleeuwen tot vandaag, en morgen. 

Tussen de verhalen van de burgemeester, brouwt pianist en componist Florestan Bataillie er ook een muzikale lijn in, met werk van ondermeer Debussy en Chopin en zelfs een eigen STROOM-ode!

© Frin Platteeuw
© Frin Platteeuw

Rodeland

Ingedijkt aan een meander van de Schelde ligt het schilderachtige dorpje Vlassenbroek, met zijn historische Sint-Gertrudiskerk. Daar brengen Ward en Hartwin Dhoore muziek uit hun debuut-album Rodeland, een muzikale ode aan het Land van Rode. Onder de naam Siger creëren de broers met hun octaaf-mandoline en diatonische accordeon een eigen muzikaal universum, dat ze zelf graag als instrumental storytelling omschrijven. Het is sfeervolle, betoverende muziek die je vanaf de eerste noot meeneemt. Met titels als Meander en Scheldewals is het sowieso het ideale repertoire voor deze plek en deze dag.

“Wat we vertellen tijdens een concert is voor ons minstens even belangrijk als de muziek die we spelen. Onze verhalen versterken de muziek en vormen samen één geheel. We vertellen wat ons inspireerde tijdens het creatieproces, wat we meemaakten op tour en welke intrigerende mensen we allemaal hebben ontmoet op ons muzikale pad.”

© Herre Vermeer
© Herre Vermeer

United in Waste

In het Scheepvaartmuseum in Baasrode wordt het publiek opgewacht door de avontuurlijke ‘klankonderzoekers’ van Slagwerk Den Haag. In dit concert gaan ze aan de ‘slag’ met afval dat ter plekke werd gevonden en dat het publiek van de fietstocht heeft meegebracht. Waar ligt de grens tussen het voortbrengen van lawaai, het hebben van een eigen ‘sound’ en het creëren van muziek?  

Kunnen we afval, dingen die we afdanken en wegwerpen anders gaan bekijken? Dit programma gaat over bewustwording, maar is ook een gedurfd artistiek experiment waarbij muziek zal klinken zoals nog nooit tevoren.

Met dank aan European Festival Fund for Emerging Artists (EFFEA) en in coproductie met de festivals Wonderfeel (NL) en Valley of Arts (H). 

 

Ella Michiels ging al even op verkenningstocht op Dender Discover: 

 

Meer info over de artiesten

 

 

 

 

Ontdek het volledige avondprogramma

 

Programma

Startuur concerten in route: 15:00, 16:30, 18:00
Je bepaalt zelf je startpunt van je route op het moment van ticketaankoop
Duur per concert: 45 minuten, zonder pauze
Taal: Nederlands

 
 

Locatie

Concertlocaties

 • Rechtbank van Eerste Aanleg: Justitieplein 1, 9200 Dendermonde
 • Scheepvaartmuseum Baasrode: Sint-Ursmarusstraat 137, 9200 Dendermonde
 • Sint-Gertrudiskerk Vlassenbroek: Vlassenbroek 93/99, 9200 Dendermonde

Alle concerten vinden plaats op een binnenlocatie, er zijn geen vestiaires voorzien.
Op de concertlocaties zijn er toiletten beschikbaar.

Fietsroute

De fietsroute loopt grotendeels over het groene jaagpad langs de Schelde tussen 3 concertlocaties. Je hebt tussen de concerten door voldoende tijd om je te verplaatsen (telkens 45 min). De route is maximum 18 km in totaal (inclusief terugkeren naar startpunt).

Extra

 • Heb je specifieke noden of extra voorzieningen nodig? Neem hiervoor contact op met Fien Straetmans via fs@festival.be of 0491 45 26 78. 
 • Breng meteen ook een bezoekje aan de tentoonstelling in de Loods Van Damme (waar het concert zal plaatsvinden) van het Scheepvaartmuseum in Baasrode.

  Tot 1986 gonsde het op de erfgoedsite Scheepswerven Baasrode van de bedrijvigheid. In de informatieve vaste opstelling leer je meer over de scheepsbouwnijverheid van destijds: hoe schepen gebouwd werden, welke scheepstypes er waren, hoe een scheepswerf eruit ziet en waar in de regio je er nog restanten kan van terugvinden. Maar je ontdekt er ook het verhaal van de Schelde en haar bijrivieren, wat een zwaard op een schip doet en dat klinken op een scheepswerf helemaal iets anders is dan klinken op een terras. Authentieke werkinstrumenten en afbeeldingen illustreren het hele verhaal.

 

 
 

Duurzame mobiliteit

Bij elke concertlocatie zijn er fietsenstallingen voorzien.
Dichtstbijzijnde treinstation NMBS: Station Dendermonde
Dichtstbijzijnde halte de Lijn: Dendermonde Veerstraat (Rechtbank), Baasrode Scheepswerfstraat (Scheepvaartmuseum), Baasrode Weg Naar Vlassenbroek (Sint-Gertrudiskerk)

Je kan ook een fiets huren bij een externe partner:

 • Dewa Sport

  E-bike huren van zaterdag tot maandag: 75 euro & 250 waarborg. Dagverhuur op zondag niet mogelijk. Enkel e-bikes in verhuur.
  Zandstraat 73A, 9200 Dendermonde
  reservatie via info@dewasport.be of 052 55 91 10

 • Blue Bikes

  Via automaat & online lidmaatschap
  Station Dendermonde

Laadpunt elektrische fiets:
Vlassenbroek: Huize Geertrui
Laadpunt elektrische wagen:
Rechtbank: 
Kasteelstraat 8, 9200 Dendermonde
Kerkstraat 92, 9200 Dendermonde
Vlasmarkt 47, 9200 Dendermonde
Scheepvaartmuseum:
Rosstraat 7, 9200 Dendermonde
Vlassenbroek: geen


Indien je met de wagen komt en je fietsen makkelijk wil uitladen, raden we aan om de route met startpositie 'Rechtbank' te kiezen. Je kan parkeren op Parking De Bruynkaai (via Noordlaan)