Discours - De plastiekmaatschappij

Discours - De plastiekmaatschappij

Afgelopen
Time 19.00u
Wichelen, Sociaal Huis

Foto © Vilda

Discours: (Micro)plastics in de Schelde en in ons lichaam

De waterkwaliteit van de Schelde is de voorbije decennia sterk verbeterd en de visstand in onze rivieren groeit. Toch blijft vervuiling een groot issue. In de media zien we schokkende beelden van grote afvaleilanden in onze oceanen. Tonnen niet-afbreekbaar plastic drijven dagelijks via onze rivieren richting zee. Wie goed kijkt, moet niet lang zoeken om vuil te spotten langs de oevers van de Schelde. Maar er is meer aan de hand dan wat voor het blote oog zichtbaar is.

Microplastics  en de nog kleinere nanoplastics komen massaal voor in onze oceanen en rivieren. Uiteindelijk komen deze kleine deeltjes terecht in planten, dieren en bijgevolg ook in onze voedselketen. Over de schadelijkheid en mogelijke impact op onze gezondheid is nog veel onduidelijk. Een ding is zeker: in de toekomst moeten ons gedrag en ons plasticgebruik drastisch veranderen. Enkele experten gaan met elkaar in gesprek over de omvang van het plasticprobleem en de impact op onze omgeving. 

Kom wat vroeger en help een handje mee!

Aan deze lezing koppelen we een zwerfvuilactie. We nodigen iedereen vrijblijvend uit om een uurtje voor het discours de handen uit de mouwen te steken en tijdens een korte wandeling (3,5 à 4 kilometer) zwerfvuil op te ruimen langs en in de buurt van de Schelde. We starten om 18 uur aan het Sociaal Huis.

 

Foto onder: Sociaal Huis Wichelen © Abscis Architecten

Uitvoerders

Hanne Collette – River Cleanup 
Bert Teunkens – Onderzoeker Universiteit Antwerpen 
Prof. Dr. ir. Jana Asselman – Universiteit Gent 
Sander Defruyt - Ellen MacArthur Foundation 
Dr. ir Gert Everaert - VLIZ 

Programma

18:00 - 18:50: opruimactie zwerfvuil tijdens een wandeling van de zaal waar het discours doorgaat tot de Schelde en terug
19:00 - 20:30: discours De Plastiekmaatschappij - (Micro)plastics in de Schelde en in ons lichaam

Locatie

Dit discours gaat door in de Raadzaal van het Sociaal Huis in Wichelen waar we door de grote raampartijen uitzicht hebben over de Schelde.
Adres: Oud Dorp 2, 9260 Wichelen