Discours - Sigmaplan en dan?

Discours - Sigmaplan en dan?

Afgelopen
Time 14.00u
Kruibeke, De Kruibeekse Poort

Foto © Vilda

Discours: Polderwandeling & klimaatdebat

Het water van een rivier zoekt zijn eigen weg. Hiervan getuigen de vele meanders, meersen of wielen in het soms grillige rivierlandschap van de Scheldevallei. Met tal van ingrepen hebben we geprobeerd om de Schelde te bedwingen, door haar loop op verschillende plaatsen recht te trekken, stukken land in te polderen of kanalen te graven.

Intussen weten we dat het belangrijk is om de rivier ruimte te geven, zodat hij kan stromen… en overstromen. Het Sigmaplan legt gecontroleerde overstromingsgebieden aan om de druk van de ketel te halen en de natuurlijke waterberging te benutten. Bovendien barst ‘natte’ natuur van de biodiversiteit en levert het Sigmaplan ook op deze manier een grote bijdrage aan uitdagingen van vandaag.  

Tijdens de wandeling door de polders van Kruibeke, kan je al dat schoon langs de Schelde beleven. We ontmoeten prof. dr. Patrick Meire aan de gigantische sluis die zijn naam draagt. Ook Joris Blanckaert, zowel componist als burgerlijk ingenieur, Lieven Nachtergale (Agentschap voor Natuur en Bos) en Hans De Preter (De Vlaamse Waterweg) kruisen ons pad. Tot slot komen we allemaal samen en gaan experten en publiek onder leiding van Ann De Bie in gesprek over verleden, heden en toekomst. En over de rol van het Sigmaplan in de huidige klimaatdiscussie, met name ook in het licht van de overstromingen van vorige zomer. Doen we het goed? Doen we genoeg? 

Uitvoerders

Gesprekspartners tijdens dit discours zijn prof. dr. Patrick Meire (UAntwerpen), Hans De Preter (De Vlaamse Waterweg), Joris Blanckaert (ingenieur en componist) en Lieven Nachtergale (Agentschap voor Natuur en Bos). Ann De Bie, journalist en tevens vertrouwde host van het jaarlijkse Scheldesymposium, leidt het gesprek in goede banen.

De wandeling als introductie tot het thema en het debat wordt gegidst door de Barbiergidsen uit Kruibeke.

Programma

14:00 - 15:30
Gegidste wandeling over het Sigmaplan in de Polders van Kruibeke
Eerste ontmoeting onderweg met de keynote sprekers

15:45 - 16:30
Debat

Locatie

In het Waasland, op het grondgebied van Kruibeke, Bazel en Rupelmonde, ligt Vlaanderens grootste overstromingsgebied: de Polders van Kruibeke. In zijn eentje maakt dit gecontroleerde overstromingsgebied Vlaanderen vijf keer veiliger. 600 hectare van die polders zijn omgetoverd tot een uniek natuurgebied: een walhalla voor wandelaars en fietsers én een opsteker voor de lokale horeca en ondernemers.

Start wandeling en klimaatdebat: De Kruibeekse Poort, Broekdam-Noord 55, 9150 Kruibeke