Stadsfestival - Dender Discover

Stadsfestival - Dender Discover

Dendermonde, diverse locaties in de stad

Klinkend stadsfestival in Dendermonde

STROOM strijkt een hele dag neer in Dendermonde, de prachtige stad die zijn naam ontleent aan het feit dat de Dender er uitmondt in de Schelde. Met vijf uitgekiende programma’s op bijzondere locaties her en der in de stad krijg je een staalkaart van het muzikale DNA van STROOM. 

Tussen de concerten door leer je de stad beter kennen met een bezoekje aan de prachtig gerenoveerde Lakenhalle, het Vleeshuismuseum, of geniet je gewoonweg van de gevarieerde horeca. 

Burgemeester Piet Buyse: "Laat je meevoeren op het ritme van de muziek in het historische kader van de Ros Beiaardstad!"

1. ClubMediéval: Aloeette, voghel clein

ClubMediéval is een collectief van bevriende musici die een passie delen voor muziek uit de late middeleeuwen. Onder leiding van vedelspeler Thomas Baeté weven ze het polyfone web waarmee ze hun publiek steeds voor zich inpakken. Onder de titel Aloeette, voghel clein putten ze uit de grote rijkdom van het Gruuthuse Handschrift en geven ons een intieme inkijk in het Brugse burgerleven omstreeks 1400. Met de opkomst van de steden kreeg de natuur een nieuwe plek in de verbeelding van de dichters. ClubMediéval maakte een selectie van liederen waarin bloemen, dieren en het groene landschap een centrale rol spelen. 

We kennen de periode uit de prachtige schilderijen en de architectuur, maar via de gezongen poëzie krijg je pas echt het gevoel dat de middeleeuwer rechtstreeks tot je spreekt, zijn zielenroerselen, zijn grapjes, zijn frustraties met je deelt. ClubMediéval neemt je met gulle boerenkluchten, verfijnde liefdeslyriek en diepmenselijke afscheidsliederen mee midden in het volle middeleeuwse leven.  

De concerten gaan door in Bastion Vijf om 11:00 en 14:00 en hiervoor heb je een concertticket nodig.

2. Trio Khaldei: De Vier Jaargetijden in Buenos Aires

Claude Debussy - La Mer 
Astor Piazzolla - Cuatro Estaciones Porteñas 

In de drie symfonische schetsen die hij de titel La Mer meegaf, lijkt het palet van Franse klanktovenaar Claude Debussy geen grenzen te kennen. Trio Khaldei, bestaande uit violiste Barbara Baltussen, cellist Francis Mourey en pianist Pieter Jansen, werpt een nieuw licht op dit meesterwerk in de schitterende bewerking van de Britse componiste Sally Beamish.  
Daarnaast spelen ze de Cuatro Estaciones Porteñas, waarin de Argentijnse tangolegende Astor Piazzolla een antwoord geeft op Vivaldi’s beroemde Vier Seizoenen. In dit meeslepende werk beschrijft hij de vier jaargetijden in de stad Buenos Aires. 

Deze concerten gaan door in Honky Tonk Jazzclub om 11:30 en 15:30 en hiervoor heb je een concertticket nodig. 
Dit historisch gebouw is niet toegankelijk voor een electrische rolstoel, wel een gewone rolstoel.

3. O’Brass: The Planets and Beyond
Een imaginaire trip door tijd en ruimte

Gustav Holst -  The Planets 

Wordt de aarde onleefbaar? Ons klimaat slaat op hol, en de ‘groten der aarde’ reageren veel te laks – of twitteren doodleuk over een ‘hoax’. Wat als het al te laat is om het tij te keren? Roepen we hulp in van buitenaf?
Al méér dan een halve eeuw speuren radiotelescopen en ruimtesondes het heelal af naar buitenaards leven. Geregeld stuiten ze op aanwijzingen, raadsels, wow-ervaringen... Gerespecteerde wetenschappers als Frank Drake en Stephen Hawking zijn ervan overtuigd dat we niet alleen zijn. Wie weet… Misschien ligt de redding van onze soort daarboven – niet bij goden in de hemel, maar bij andere levensvormen in de enorme kosmos. Ligt onze toekomst daar?
Koperensemble O’Brass zoekt antwoorden op de tonen van een van de bekendste en meest gespeelde orkestsuites uit het Britse repertoire: The Planets van Gustav Holst, in een arrangement van Geert De Vos. Met tekst van Frank Van Mossevelde neemt O’Brass je mee op een bevreemdende trip door tijd en ruimte. 

Deze concerten gaan door in de openlucht hal van Go Talent! om 12:30 en om 15:30 en hiervoor heb je een concertticket nodig.

4. Luc Ponet & Lynn Cassiers
Traditionele orgelkunst ontmoet experimentele jazz 

Fusion van traditionele orgelkunst met liederen van Hildegard van Bingen en experimentele jazz

Organist Luc Ponet tast graag de grenzen van het traditionele repertoire af en schuwt de confrontatie met andere stijlen niet. Voor STROOM maakt hij samen met jazz-zangeres en geluidskunstenares Lynn Cassiers een programma rond de beroemde ‘Dendermonde Codex’, een extreem waardevol middeleeuws handschrift waarin muziek van Hildegard van Bingen bewaard is. Zij is de eerste componist uit onze muziekgeschiedenis die we bij naam kennen. Behalve met religie, muziek en literatuur, hield deze ecoloog avant la lettre zich ook bezig met geneeskunde en natuur.
Vertrekkende van haar muziek gaan Ponet en Cassiers met elkaar in dialoog. Ze maken daarbij dankbaar gebruik van de bijzondere akoestiek van de Onze-Lieve-Vrouwekerk, een prachtig voorbeeld van de zogenaamde Scheldegotiek. Ponet bespeelt het monumentale orgel dat midden negentiende eeuw werd gebouwd in het atelier van de Gentse familie Van Peteghem. 

Dit concert gaat door in de Onze-Lieve-Vrouwekerk om 14:00 en hiervoor heb je een concertticket nodig.

5. Amor Mundi: a dream for the future
Samen dromen over een mogelijke toekomst 

Wat brengt de toekomst? Ongebreidelde technologische vooruitgang of vooral verwoestende klimaatrampen? Een utopie, een dystopie? Niemand weet het. Er zijn tal van scenario's mogelijk. In deze muzikale voorstelling met qanunspeler Osama Abdulrasol en sopraan Helena Schoeters rond het boek Amor Mundi van Steven Vromman, krijg je als toeschouwer een zicht op wat komen kan. Zonder doemdenken en zich baserend op wetenschappelijke kennis vertelt de Belgische milieuactivist hoe we het roer kunnen omgooien. Een inspirerende voorstelling die duidelijk maakt dat keuzes van vandaag de toekomst bepalen. 

Steven Vromman is bekend door zijn Low Impact-project. In de bekroonde documentairereeks van Canvas kon je volgen hoe hij zijn leven drastisch omgooide om zijn ecologische voetafdruk te minimaliseren. 

Deze voorstellingen gaan door in Zaal 't Sestich in de Bibliotheek om 13:00 en om 15:00 en hiervoor heb je een concertticket nodig. 

6. Stadswandeling 'Dendermonde vestingstad'

Wie wil kennismaken met de ‘stille getuigen’ van het militair verleden van Dendermonde, moet beslist op pad in de groene gordel rond de stad. De wandeling brengt je langs de enige in België overgebleven Kazerne naar een bomvrij arsenaal, gerestaureerde stadspoorten en bastions. 

Deze wandelingen starten aan Toerisme Dendermonde, Stadhuis om 14:00, 15:00 en 16:00 en hiervoor heb je een ticket nodig. 

7. Expositie 'Dendermonde op zijn Vest'

De gloednieuwe expositie in de Lakenhalle handelt over Dendermonde als voormalige vestingstad met een focus op de 200e verjaardag van de zogenaamde Wellingtonbarrière. Exclusief en als eerste te bezichtigen voor Dender Discover tickethouders!

Dit gaat door in de Lakenhalle en is gratis op vertoon van een Dender Discover ticket, doorlopend van 13.00 tot 17:30. 

8. Adriano Cangemi (IT)

Nagual, Moved by the wind

NAGUAL is een verbluffende voorstelling waarbij trapezekunstenaar Adriano Cangemi zich beweegt door de energie van de natuur. Het is een performance waar een lichaam in transformatie ons vertelt over kracht en breekbaarheid, over leven en dood, en de kracht van de wind alles doet bewegen. Het is een multidisciplinaire, poëtische en provocatieve show, met een focus op de ontmoeting tussen de acteur, de ruimte en het publiek. 

Dit gaat door in de publieke ruimte op verschillende momenten en is gratis voor iedereen. 

9. Beiaardconcerten

In de stad van het Ros Beiaard, mag de muziek van het gelijknamige instrument natuurlijk niet ontbreken, ook al hebben de twee namen niks met elkaar te maken.
Vanaf de prachtige beiaard, die zich al sinds de 16e eeuw in de Belforttoren op de Grote Markt bevindt, geven de twee stadsbeiaardiers, Marc Van Boven en Lorenz Meulebroek, muzikaal commentaar op de concerten in het programma van STROOM.

Dit gaat door aan de Belforttoren van het Stadhuis op de Grote Markt om 11:30, 13:30 en 16:30 en is gratis voor iedereen.

 

Reken voldoende tijd om je te verplaatsen van de ene locatie naar de andere zodat je optimaal kan genieten van de voorstellingen. Elke betalende voorstelling duurt zo’n 50 minuten.

Geniet van deze kortingen! 

€ 12 / ticket als je naar 1 concert komt
€ 10 / ticket als je naar 2 concerten komt
€ 8 / ticket als je naar 3 concerten komt

Download hieronder het tijdschema om je dag uit te stippelen!

Locatie

Honky Tonk Jazzclub, Leopoldlaan 12a, Dendermonde
Bastion Vijf, Leopoldlaan 12b, Dendermonde
Hal van Go Talent!, Begijnhoflaan 1, Dendermonde
Onze-Lieve-Vrouwekerk, Onze Lieve Vrouwkerkplein, Dendermonde
Bibliotheek, Zaal 't Sestich, Kerkstraat 111, Dendermonde
Lakenhalle, Grote Markt, Dendermonde
Grote Markt, Dendermonde

Meer info over bereikbaarheid vind je op de locatiepagina van Dendermonde